«

»

Dec 28 2011

Autoverzekering – wat houdt het allemaal in

Wat is een autoverzekering?

Autoverzekering

Autoverzekering

Een autoverzekering (officieel motorrijtuigenverzekering) is een verzekeringspolis voor alle eigenaren van gemotoriseerde voertuigen die op openbare wegen worden gebracht (dit geldt dus zowel voor motoren en bromfietsen).

Een autoverzekering dekt de gevolgen van schade aangericht aan derden tengevolge van verkeerongelukken of schade in verband met roof, brand, enzovoort.

De graad van dekking hangt af van de soort verzekering die de bestuurder afsluit en de offerte van de verzekeraar. In alle landen van de Europese Unie is een autoverzekering verplicht.
In Nederland wordt deze verplichting geregeld in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM). Als bewijs voor een afgesloten WA-verzekering krijgen chauffeurs een groene ticket welke ze verplicht ten alle tijde bij zichzelf moeten hebben.

De benaming “autoverzekering” is een ruime term die behalve de verplichte WA-verzekering ook andere, aanvullende verzekeringen omvat, zoals de beperkt en volledig (allrisk) casco verzekering. Alleen de WA-verzekering is verplicht, welke schade vergoedt die wordt veroorzaakt aan andere personen of voertuigen. De WA-verzekering neemt dus de kosten op zich door de verzekerde bestuurder worden veroorzaakt en waar de automobilist aansprakelijk voor is. Indien je zowel verzekerd wilt zijn tegen schade aan je eigen auto, is het verstandig om je autoverzekering uit te breiden met een casco verzekering. Vooral wanneer je een nieuwe auto hebt, is het raadzaam om een volledig casco verzekering af te sluiten.

Samengevat, een autoverzekering bestaat voornamelijk uit drie elementen:

 • aansprakelijkheidsverzekering (verplicht)
 • beperkt casco verzekering
 • volledig casco verzekering (allrisk).
 • Deze basisdekkingen kunnen nog worden uitgebreid met aanvullende verzekeringen (bijvoorbeeld een inzittenden- of rechtsbijstanddekking).

  Wat een autoverzekering precies dekt, hangt af van een aantal factoren, zoals de gekozen verzekering en vorm van verzekering. Er zijn talloze verzekeringsmaatschappijen en verzekeringsproducten op de markt. Het is doorslaggevend om een verzekering te zoeken welke beste bij je past en om niet meer te dan nodig is. Daarom is het altijd verstandig om verschillende verzekeringen en maatschappijen met elkander te vergelijken. Automobilisten kunnen het bedrag van hun premie uitrekenen op grond van een aantal belangrijke factoren (leeftijd, woonplaats, aantal afgelegde kilometers vanaf jaar, gewicht voertuig, bouwjaar voertuig, aantal jaren dat de automobilist een rijbewijs heeft, wie er het vaakst rijdt in de te verzekeren wagen, enzovoorts.).

  Handige tip: Bekijk onze pagina over Autoverzekering Berekenen

  Waarom is een autoverzekering nodig?
  Samengevat, het is verplicht. Zonder een WA-verzekering mag je namelijk de weg niet op en je kunt hier strafrechtelijk voor worden vervolgd. Elke bestuurder welke een verzekering afsluit, is geldelijk beschermd in geval van een verkeersongeval. Bovendien, een wagen is niet goedkoop en voor vele bezitters is een auto een omvangrijke investering. De verplichte WA-verzekering dekt schade aangericht aan derden bij een ongeval veroorzaakt ingevolge de automobilist van de verzekerde auto.

  De autoverzekering kan worden uitgebreid met een beperkt of volledig casco verzekering.

  De beperkt casco verzekering dekt de gevolgen van, onder andere, roof, brand, botsing met dieren, blikseminslag, enz. De allrisk verzekering dekt vrijwel elke schade, ongeacht de oorzaak, zoals vernielzucht, botsingen, kwaadwilligheid, van de weg raken, enzovoorts. Wat elke verzekering precies dekt, hangt af van de verzekeraar. Daarom is het verstandig om alvorens een verzekering af te sluiten, na te gaan welke verzekering het beste bij je past en verschillende verzekeringsmaatschappijen met elkander te vergelijken.

  Waarom is het voordelig om een autoverzekering online af te sluiten?
  Elke verzekeringsmaatschappij biedt net weer wat anders. Internet biedt de mogelijkheid om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken en je verzekeringspremie te uit te werken. Online kun je in een oogopslag zien welke verzekeraar het beste aan jouw eisen voldoet en welke het goedkoopst is. Neem de rustig de tijd om de beste verzekeraar te zoeken. Het aantal verzekeraars op de markt is erg omvangrijk en daarom is het belangrijk om alle aanbieders naast elkander te leggen en ze te vergelijken. Internet biedt verschillende tools hiervoor en je doet er zeker je voordeel mee om dit online te regelen. Maak gebruik van de potentie om in je luie stoel verschillende offertes met elkaar te vergelijken, je verzekeringspremie te berekenen en in alle rust een beslissing te nemen. Zo kun je in het comfort van je eigen thuis je verzekering naar eigen inzichten samenstellen en in een ogenblik online afsluiten. Vaak is het aanschaffen van een verzekering online ook goedkoper, omdat er geen consultant bij komt kijken en dus kosten kunnen worden bespaard.

  Nogmaals wie vergelijkt bespaart op zijn of haar autoverzekering

  2 comments

  1. a.h sarwar

   geachte : ik wil graag een offerte [allrisk en beperkt casco ]verzekeren voor mijn nieuwe auto

   1. admin

    Beste A.h Sarwar,

    Wij verwijzen u graag door naar deze site http://clicks.m4n.nl/_c?zid=978080
    Hier kunt u uw gegevens invullen en kunt u gelijk uw premie berekenen.

    Ik hoop dat ik u voldoende heb geïnformeerd. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben dan horen wij dat graag
    Met vriendelijke groet,

    Brian
    Wijzigjepolis.nl

  Comments have been disabled.